Leren op school kan ook net helpen om het welbevinden te verhogen

Vandaag staan in De Standaard de resultaten van de HSBC-bevraging bij jongeren tussen 11 en 18. Het goede nieuws is dat 9 op de 10 aangeeft een hoge levenstevredenheid te hebben, maar de rest van het nieuws is minder positief.

Als het minder goed gaat met jongeren wordt er vaak naar verschillende oorzaken gekeken. Ook in de krant wordt er gegist. School duikt ook soms op als mogelijke oorzaak, maar ik wil school ook bekijken als een mogelijke (deel)oplossing. Iets bijleren kan namelijk ook het welbevinden net verhogen van kinderen en jongeren. Vaak werd er in Vlaanderen gesteld dat welbevinden en betrokkenheid nodig is voor leren. We weten vandaag dat die relatie complexer is. Leren kan namelijk ook zeer zeker voor meer welbevinden of motivatie zorgen. Een review-studie uit 2021 vat het zo samen:

We hebben het al vaker gehad over hoe we kinderen kunnen helpen zich beter te voelen in hun vel en hoe school daar kan bij helpen. De ironie is dat dan vaak net waar school goed in is over het hoofd gezien wordt: laten leren.

3 gedachten over “Leren op school kan ook net helpen om het welbevinden te verhogen

  1. Pingback: Maakt ons onderwijs of iets anders onze jongeren minder gelukkig? | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.