De toename van kleuters in het buitengewoon onderwijs lijkt geen typisch Vlaams fenomeen

De voorbije dagen waren er verschillende berichten (zie oa hier) dat er iets vreemds aan de hand is met steeds meer kleuters die doorverwezen worden naar het buitengewoon onderwijs. De CLB-centra luidden de alarmbel. Ondertussen doken verschillende verklaringen op, oa deze:

Ik kreeg onder tussen de vraag of dit een typisch Vlaams fenomeen is. Een zeer belangrijke vraag, want deze helpt mee oorzaken uitsluiten of bevestigen. En wat blijkt? Nee, de zelfde trend doet zich blijkbaar ook voor in de UK, waarbij vooral ook de toename van diagnoses van autisme bij (zeerà jonge kinderen opvalt. Hierbij valt trouwens op dat de stijging zich al inzette voor de pandemie, waardoor deze als (minstens enige) reden onder druk komt te staan. Temeer omdat ik de trend ook in Nederland terugvond, maar deze trend daar al veel eerder zou zijn begonnen. Ik zeg niet dat de pandemie hier geen rol kan in gespeeld hebben, maar beide landen lijken te suggereren dat er zeker ook iets anders aan de hand lijkt te zijn.

In mijn zoektocht, botste ik ook nog op dit artikel met een belangrijke waarschuwing:

Steeds meer kinderen krijgen de diagnose autisme. Of dat altijd terecht is, is maar zeer de vraag. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat 37 procent van de peuters die voor hun derde verjaardag de diagnose krijgt niet meer aan de criteria voldoet op het moment dat ze naar school gaan.

Het is een thema dat echt meer onderzoek verdient. Er is ondertussen gelukkig aangekondigd dat er ook effectief onderzoek zal komen om deze trend van dichtbij te bekijken en helpen te verklaren.

2 gedachten over “De toename van kleuters in het buitengewoon onderwijs lijkt geen typisch Vlaams fenomeen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.