Ipod (en binnenkort ipad) in de klas?

Het Nieuwsblad bericht over een Kalmthoutse basisschool die het nut van de mediaspeler in de klas 3 maanden uittest:
“Onder water foto’s maken, de internetbibliotheek bezoeken, online huiswerk maken… De leerlingen van het vijfde leerjaar van Basisschool Maatjes in Kalmthout hebben tijdens hun brainstorm de wildste plannen over wat ze zouden doen met hun nieuwe iPods. Voor het innovatieproject Edufiks van de Vlaamse overheid mogen ze – samen met leerlingen van een school uit Waregem – de komende drie maanden de nieuwste iPod Touch van Apple uitproberen. Het project wil het gebruik van nieuwe media en technologische snufjes in het onderwijs stimuleren.

De leerlingen van Maatjes vinden het project interessant, al is hun voornaamste doelstelling de juffen ervan te overtuigen wat een nuttig instrument een iPod in de klas is. Zodat de school die hippe toestellen na drie maanden misschien wel zal aankopen. ‘Ik heb een toepassing gevonden om een decibelmeter aan de iPod te koppelen’, roept de 10-jarige Elien Willemsen enthousiast. ‘Zo kan de iPod in de refter meten of alle kinderen stil zijn. Ik babbel zelf wel liever, maar ik weet zeker dat de juffen zoiets handig zullen vinden.’

Noah Devers (10) had gehoopt om onder water foto’s te kunnen maken met zijn iPod. ‘Handig voor de les natuurkunde, maar jammer genoeg kun je het toestel daarvoor niet gebruiken’, zegt Noah. ‘Maar ik heb wel al een manier gevonden om het weer te voorspellen in alle landen ter wereld. Toch ook belangrijk op school?’ Juffrouw Marleen Bernaerts knikt overtuigd.

De school probeert het collectieve belang van de iPod voorop te stellen. ‘Het toestel is heel handig voor groepswerkjes en kleine multimediatoepassingen. Vorige week namen we een les op met de videocamera voor een zieke leerling. Die kon de iPod dan later mee naar huis nemen’, zegt juf Marleen. ‘Dat de iPod Touch zo klein en handig is, heeft veel voordelen in de klas.’
Voor de leerlingen lijkt werken met de iPod kinderspel. ‘Ik moet toegeven dat wij als leraars al veel van hen hebben geleerd’, zegt ICT-meester Niels Joris. ‘Twitteren had ik nog nooit gedaan. De leerlingen hebben het me uitgelegd.’ Net die toepassingen vallen bij de kinderen toch nog het meest in de smaak. ‘Ken jij die spelletjeswebsite?’, vraagt Thirsa Schuermans (11). ‘Nee, maar ik kan wel al chatten op Netlog. Ook leuk, en met zo’n iPod Touch kun je zelfs van in je bed chatten’, antwoordt haar buurman.” (bron)

Nu, ondertussen is er ook al die grote Ipod touch, de Ipad, en daarover zijn de meningen over schoolgebruik verdeeld.(klik hier), is er misschien 1 belangrijk feit dat de invoering van een tablet als de ipad veel zal versnellen, namelijk als schoolboekenuitgevers overstappen naar het platform, en wat blijkt: dit is in de States al duidelijk het geval:

“Grote Amerikaanse uitgevers zijn druk bezig om hun uitgaven geschikt te maken voor Apple’s iPad. Al 25 jaar wordt gesproken over de impact die zou kunnen hebben op het schoolboek, maar veel Amerikaanse boekenreuzen denken dat het er met de iPad werkelijk van gaat komen.”Ik denk dat we nu de doorbraak naar het onderwijs krijgen,” zegt Rik Kranenburg, de baas van de schoolboeken divisie van McGraw-Hill. Behalve zijn bedrijif zijn ook de grote uitgevers Houghton Mifflin Harcourt K-12,  Pearson PLC’s Pearson Education, en Kaplan Inc., betrokken bij een project om schoolboeken klaar te maken voor de iPad. Bij elkaar vertegenwoordigen de vier een heel groot deel van de markt.” (bron Welingelichte kringen en Wall Street Journal)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.