Donald Clark wil geen lid meer zijn van de Finland-fanclub

Donald Clark heeft zijn eigen stijl en kan soms hard zijn in zijn stellingen over onderwijs. Zijn meest recente post gaat over Finland en hoe onderwijsministers wereldwijd naar het land keken als het nec plus ultra omdat het hoog scoort (of beter scoorde) op PISA. Pasi Sahlberg schreef Finnish Lessons en spreekt nog steeds wereldwijd over het Finse fenomeen, maar ondertussen scoort Finland al lang niet meer zo hoog.

Clark geeft een makkelijke manier om hoog te scoren op PISA:

“There’s a clue in the recent maths league table on how to get success – be a small, racially homogeneous country that speaks only one language. Shanghai, Singapore, Hong Kong, Taipei, Korea, Macao, Lichtenstein all feature in the Top Ten.”

Hij vergeet even voor alle gemak dat Zwitserland en Vlaanderen hier dan een zeer grote uitzondering zijn (misschien zouden we dan dus nog beter kunnen scoren door enkel nog Nederlands aan te leren? Grapje!). Maar hij gebruikt vooral deze stelling om duidelijk te maken dat enkel naar PISA kijken geen goed idee is en dat je tenminste ook naar grafieken zoals deze moet kijken (waarbij Finland wel heel erg slecht scoort), check hier ook voor Vlaanderen:

Maar wil Clark nu zeggen dat het Finse onderwijs slecht is? Nee, wel wil hij duidelijk maken dat blind naar PISA staren niet het zelfde is als denken dat je evidence based aan het werk bent. Ook het Finse onderwijs kan nog steeds een bron van inspiratie zijn, maar check dan toch ook maar meer bronnen dan enkel de cijfers van de OESO. De topman van PISA pleitte deze week zelf nog voor meer effectmeting bij onderwijshervormingen.

Ben ik zelf tegen PISA en de OESO? Nee, maar ik volg Clark zeker in zijn pleidooi om ruimer te kijken. Wil je meer bronnen om landen te vergelijken, check dit overzicht.

2 gedachten over “Donald Clark wil geen lid meer zijn van de Finland-fanclub

  1. Pingback: Rapport over efficiëntie in Nederlands onderwijs, lees ook dit | X, Y of Einstein?

  2. Pingback: Lectuur op zaterdag: PISA, 2 echt mooie onderwijsverhalen en meer | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.