Hoe zit het met de online geletterdheid bij Nederlandse docenten Nederlands?

Jeroen Clemens stuurde me een berichtje dat zijn eindrapport voor Kennisnet online staat. Als deelonderzoek van zijn promotieonderzoek, gericht op onlinegeletterdheid, voerde hij in 2013-14 een landelijke survey uit onder docenten Nederlands uit het VO. Het doel was de kennis, houding en praktijk van docenten te achterhalen met betrekking tot onlinegeletterdheid. Kennisnet heeft meegeholpen dit onderzoek voor elkaar te krijgen. Het eindrapport van dit onderzoek is nu te downloaden via deze pagina van Kennisnet.

Vraagstelling:

Wat is de kennis, houding en praktijk van docenten Nederlands met betrekking tot online geletterdheid

Aan bod komen vragen als:

  • Hoe beoordelen leraren Nederlands online geletterdheid als vaardigheid? Zien ze het als een nieuwe vaardigheid, anders dan offline geletterdheid? Vinden ze het belangrijk dat er in het onderwijs aandacht aan wordt besteed? Zou de vaardigheid volgens hen binnen het Nederlandse curriculum geleerd moeten worden?
  • Zijn er verschillen in houding, kennis en praktijk tussen meer traditioneel ingestelde docenten, en meer constructivistisch ingestelde docenten?

Conclusie:

  • We zien dat er een (redelijk) grote overeenstemming is dat online tekstbegrip een belangrijke vaardigheid is en dat het moet worden opgenomen in het curriculum en de leermethoden. Minder zeker is men over de vraag of het nodig is dat online tekstbegrip apart in de eindtermen moet worden opgenomen en/of in het CSE. Het is duidelijk dat er een grote behoefte bestaat aan professionalisering.
  • Docenten die het relatief belangrijk vinden dat in het curriculum onlinegeletterdheid aandacht moet krijgen staan meer aan de constructivistische kant van het continuüm.
  • We zien dat de overgrote meerderheid vindt dat onlinegeletterdheid nieuwe vaardigheden vraagt en dat deze moeten worden onderwezen.
  • Er is een significante positieve correlatie tussen zelfvertrouwen en de meer constructivistische onderwijsvisie. Tussen de traditionele onderwijsvisie en zelfvertrouwen is een wat minder sterke, maar wel significante correlatie met zelfvertrouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.