Een uurtje huiswerk rond wiskunde en wetenschappen is effectief voor tieners (maar niet meer)

Er is veel te doen rond huiswerk en bijvoorbeeld iemand als Alfie Kohn is radicaal tegen. Het verhaal is echter genuanceerder als je bijvoorbeeld bij John Hattie kijkt, huiswerk kan werken, maar hangt af van welk huiswerk, bij welke leeftijd enzovoort.

Een nieuw onderzoek bij meer dan 7000 Spaanse tieners toont dat een uurtje wiskundehuiswerk of een gelijkaardige beta-vak wel degelijk een positief effect voor het leren kan hebben, maar er zijn een paar voorwaarden aan verbonden:

  • Our data indicate that it is not necessary to assign huge quantities of homework, assigning more than 70 minutes of homework per day does not seem very efficient.
  • It is important that assignment is systematic and regular, with the aim of instilling work habits and promoting autonomous, self-regulated learning.
  • Doing it alone and regularly produces the biggest knowledge gain.

Het is dus vooral belangrijk dat leerlingen autonoom, zelfgestuurd en systematisch leren werken.

In een gesprek gisteren op twitter in een reactie op @Jellejolles, tweette @CarlvanKeirbilck ook nog deze grafiek, check hiervoor ook dit artikel van Cooper:

Abstract van het onderzoek:

Classical educational research provides empirical evidence of the positive effect of doing homework on academic results. Nonetheless, when this effect is analyzed in detail there are inconsistent, and in some cases, contradictory results. The central aim of this study was to systematically investigate the effect of homework on performance of students in mathematics and science using multilevel models. The original sample consisted of 7,725 Spanish adolescents with a mean age of 13.78 (±0.82) of which 7,451 were evaluated after purging the sample of the students who did little to no homework. A 2-level hierarchical-linear analysis was performed, student and class, with 4 individual adjustment variables: gender, socioeconomic and cultural level, year repetition, and school grades, which were used to reflect previous student achievement. The individual level examined time spent, effort made, and the way homework was done. The class level considered frequency of assignment and quantity of homework. Prior knowledge, estimated using school grades, is shown to be the most important predictor of achievement in the study. Its effect is greater than the combined effect of all the other variables studied. Once background factors are controlled, the homework variables with most impact on the test are student autonomy and frequency of homework assignment by teachers. Autonomy when doing homework was shown to be the most important individual-level variable in both mathematics and science, and not effort and or time spent doing homework. The optimum duration of homework was found to be 1 hr a day.

7 gedachten over “Een uurtje huiswerk rond wiskunde en wetenschappen is effectief voor tieners (maar niet meer)

  1. Pingback: Huiswerk: Ja, Nee, Waarom, Hoeveel, Hoe? | X, Y of Einstein?

  2. Pingback: Vandaag in het nieuws: “gelukkige kinderen in opstand tegen smartschool” | X, Y of Einstein?

  3. Pingback: Is huiswerk een noodzakelijk kwaad? | X, Y of Einstein?

  4. Pingback: Onderzoek naar huiswerk toont belangrijke beperkingen vorige onderzoeken | X, Y of Einstein?

  5. Pingback: Onderzoek naar huiswerk toont belangrijke beperkingen vorige onderzoeken | Blogcollectief Onderzoek Onderwijs

  6. Pingback: #Onderwijsvraag 10: Waarom geven we huiswerk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.