Ben jij al gestart?

Als je al een tijdje les geeft, kom je overal oud-studenten tegen. En als je een van deze ondertussen mannen of vrouwen ziet rond deze periode, is de typische vraag of ze al gestart zijn.

Dit weekend kreeg ik als antwoord ‘Nee, spijtig genoeg.’. 8 jaar afgestudeerd, les gegeven in 10 scholen en dit jaar niet gestart. En dat laatste is niet uit vrije keuze, laat me duidelijk zijn.

De reden waarom ze niet kon starten op de school waar ze voor de zomer nog les gaf, was zuur. Geen enkele klacht over haar, integendeel, maar… ze werkte nu al een tijdje op die school en samen met een collega kwam ze in de gevarenzone om een vaste positie te krijgen. De school wist echter niet zeker of ze op lange termijn van haar diensten zou kunnen gebruik maken, dus nam men het zekere voor het onzeker: ze werd vervangen door een pas afgestudeerde.

Er komen hier 2 problemen samen:

  • Het is natuurlijk erg voor de leerkracht die op 1 september niet kon starten en na 8 jaar les geven nog nergens staat. Het is bewonderingswaardig dat ze er nog steeds voor wil gaan – ze geeft graag les – en kijkt of ze een extra vak bij kan studeren om zo een beter aanbod te zijn voor scholen. Dergelijke verhalen zijn wel een van de redenen (niet de enige) waardoor jonge lesgevers onderwijs verlaten.
  • Ik kan het beleid van de school wel degelijk begrijpen. Ze kijken op langere termijn en houden rekening met de huidige regelgeving. Maar tegelijk is het belangrijk te beseffen dat een verloop van leerkrachten vaak geassocieerd wordt met slecht leerrendement. Het is positief dat de jonge, nieuwe leerkracht ervaring kan opdoen, maar je hebt genoeg ervaren lesgevers nodig.

De lerares die ik dit weekend sprak, is geen uniek geval. De voorbije weken doken verschillende van dergelijke verhalen op in de media. Het nieuws vorige week vrijdag was echter niet zo goed. De voorbije week werd dit schooljaar aangekondigd als het jaar van de leerkracht, omdat onder andere het loopbanendebat dit jaar zou moeten worden afgerond.

Wat blijkt? Wat voor de koepels zowat een minimum is in de onderhandelingen, vastbenoemde leerkrachten niet langer aan één school verbonden, maar aan een schoolbestuur, bleek voor de vakbonden ‘bijna’ een breekpunt. De Morgen voegt er aan toe dat de toon bij alle bevraagden pessimistisch was. Net zoals ik de school en de lerares kan begrijpen, kan ik zowel de koepels als de vakbonden begrijpen. Voor de koepels is de bestuurlijke schaalvergroting een belangrijke dynamiek die ze op gang willen zetten om onderwijsbesturen te professionaliseren én ze doen dit in de hoop jonge leerkrachten meer houvast te kunnen bieden. Tegelijk zijn de vakbonden niet onrealistisch in hun vrees dat in dergelijke grote samenwerkingsverbanden, de letterlijke afstanden te groot kunnen worden waardoor je opeens 60 kilometer verder moet werken waardoor de job voor iemand met bijvoorbeeld een gezin op een andere manier moeilijk werkbaar wordt. Of beter: 60 minuten verder. In ons land zijn de afstanden vaak niet groot, de tijd die je erover doet vaak wel…

Ik hoop vooral dat alle betrokkenen eruit raken, want in tijden van lerarentekorten – vaak regionaal gespreid – kunnen we niet morsen met mensen die voor de klas willen staan. In Nederland hoor ik nu hier en daar zelfs spijt omdat onderwijs de voorbije jaren jonge leerkrachten niet aannam terwijl ze niet echt nodig waren, om die jonge krachten zo aan onderwijs te binden. Het zou het tekort aldaar vandaag ietwat gelenigd hebben. Ik wens ons allen een loopbanenpact toe dit schooljaar, we hebben het nodig.

Een gedachte over “Ben jij al gestart?

  1. Pingback: Tiktak, tiktak, tiktak… (over inschrijvingscijfers hoger onderwijs) | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.