Mogelijk overdiagnosticering van ADHD bij kinderen met autisme

Een nieuwe Amerikaanse studie doet vermoeden dat de test die gehanteerd wordt om AHDH vast te stellen, mogelijk minder correcte inschattingen maakt bij kinderen die autistisch zouden zijn. Gebrek aan attentie zou dan verward kunnen worden met moeilijkere sociale omgang. Dit stelt onder andere een van de onderzoekers die zelf betrokken was bij het ontwikkelen van de oorspronkelijke test.

Dit is niet onbelangrijk, omdat de medicatie voor de 2 heel verschillende resultaten kan hebben. Het grootste probleem is dat ADHD en ASS (autisme spectrum stoornis) ook nog vaak samen kunnen voorkomen. Er is dus nood aan verfijning van oa de gebruikte screening tool.

Abstract van het onderzoek:

Scientists and clinicians regularly use clinical screening tools for attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD) to assess comorbidity without empirical evidence that these measures are valid in youth with autism spectrum disorder (ASD). We examined the prevalence of youth meeting ADHD criteria on the ADHD rating scale fourth edition (ADHD-RS-IV), the relationship of ADHD-RS-IV ratings with participant characteristics and behaviors, and its underlying factor structure in 386, 7–17 year olds with ASD without intellectual disability. Expected parent prevalence rates, relationships with age and externalizing behaviors were observed, but confirmatory factor analyses revealed unsatisfactory fits for one-, two-, three-factor models. Exploratory analyses revealed several items cross-loading on multiple factors. Implications of screening ADHD in youth with ASD using current diagnostic criteria are discussed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.