De rol van je opvoeding in je zelfvertrouwen als volwassene

Uit tweelingstudies zou blijken dat zelfvertrouwen wel degelijk een genetische basis te hebben, maar… de omgeving zou wel een iets grotere impact hebben dan erfelijkheid en volgens een nieuwe studie zou die invloed van de omgeving zeer vroeg beginnen… Concreet: hoe beter de kwaliteit is van de thuissituatie tussen 0 en 6, hoe groter het zelfvertrouwen als volwassene. Met kwaliteit van de thuissituatie wordt bedoeld: warm en responsief ouderschap, cognitieve uitdaging en stimulatie en een veilige, gestructureerde omgeving.

Ulrich Orth van de Universiteit van Bern analyseerde data van net geen 9000 individuen die geboren werden tussen 1970 en 2001 en van wie de moeder meedeed in de National Longitudinal Survey of Youth die startte in de VS in 1979 en hij analyseerde de tweejaarlijkse interviews met de moeders toen de kinderen tussen 0 en 6 waren om te peilen naar de kwaliteit van de thuissituatie op de punten die ik net besprak, maar ook de kwaliteit van de partnerrelatie, of er wel een vader aanwezig was, eventueel postnatale depressies en armoede.

Het zelfvertrouwen werd vervolgens gemeten toen de kinderen 8 waren, en jaarlijks opnieuw tot ze 27 waren.

Wat Orth vaststelde was de kwaliteit van de thuisomgeving tussen 0 en 6 correleerde (en dat is terug een belangrijke nuance) met hoe de deelnemers later zelf hun zelfvertrouwen inschatten (en dat is een tweede belangrijke nuance) Het effect nam wel wat af met ouder worden, maar was wel nog duidelijk merkbaar. Ook al dan niet een postnatale depressie en de kwaliteit van de partnerrelatie correleerde, maar die invloed was bij volwassenheid zowat verdwenen.  Het negatieve effect van armoede en het al dan niet ontbreken van een vader bleek ook nog te correleren met zelfvertrouwen op 27. Deze elementen hadden vooral terug een link met de kwaliteit van de omgeving bleek uit verdere analyse.

Ik merkte al 2 belangrijke nuances op bij deze studie:

  • correlatie betekent niet per se een causaal verband,
  • er is sprake van zelfrapportage

Maar Christian Jarrett van BPS Digest voegt nog een derde nuance toe waar ik niet aan dacht:

Perhaps a deeper question is whether higher self-esteem is a desirable outcome at all. There was a time when many psychologists and social reformers believed increasing the average self-esteem of a community would open the doors to a range of welcome outcomes, from superior mental health to career success. However, we know today that the benefits of greater self-esteem are quite modest, mostly centred on feeling happier and having more initiative, and that excessive self-esteem can even be problematic in some cases, especially if it slides into narcissism.

Abstract van het onderzoek:

A better understanding is needed of the factors that shape the development of individual differences in self-esteem. Using a prospective longitudinal design, this research tested whether the family environment in early childhood predicts self-esteem in later developmental periods. Data came from a nationally representative U.S. sample of 8,711 participants, who reported on their self-esteem biannually from age 8 to 27 years. Moreover, during the participants’ first 6 years of life, biannual assessments of their mothers provided information on the quality of the home environment (covering quality of parenting, cognitive stimulation, and physical home environment), quality of parental relationship, presence of father, maternal depression, and poverty status of the family. The analyses were conducted using nonlinear regression analyses of age-dependent correlation coefficients, which were controlled for the effects of child gender and ethnicity. The results suggested that the family environment in early childhood significantly predicted self-esteem as the children grew up. Although the effects became smaller with age, the effects were still present during young adulthood. The largest effects emerged for quality of home environment. Moreover, the results suggested that the effects of home environment, presence of father, and poverty are enduring, as indicated by a nonzero asymptote in the time course of effects from age 8 to 27 years. Finally, quality of home environment partially accounted for the effects of the other predictors. The findings suggest that the home environment is a key factor in early childhood that influences the long-term development of self-esteem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.