IQ lijkt wel degelijk achteruit te gaan (maar we weten niet waarom)

Lang is ons IQ gestegen, het zogenaamde Flynn-effect, waarbij Flynn zelf aangaf dat het niet noodzakelijk betekent dat we slimmer werden, maar dat we misschien gewoon gemiddeld beter werden in het oplossen van IQ-testen. Er zijn de voorbije jaren zeer veel verschillende verklaringen voor de stijging van IQ gegeven van computergames en soaps (zie Steven Johnson) tot minder lood in onze omgeving.

Maar… een nieuwe studie toont nu dat het Flynn-effect gekeerd zou zijn. We hebben een tijdlang vastgesteld dat er nauwelijks nog stijging was, maar onderzoek door de Noorse onderzoekers Bernt Bratsberg and Ole Rogeberg, dat ik vond via Stuart Ritchie, toont nu dat de voorbije decennia het IQ (specifiek in Noorwegen) terug gaandeweg is gaan dalen. Net als bij de stijging (het Flynn-effect) is het nu bij de daling (het reverse Flynn-effect) moeilijk om aan te duiden wat er aan de hand is. We kunnen effectief dommer worden, maar het kan ook zijn dat de hedendaagse manier van denken niet meer gevat kan worden in een traditionele IQ-test, veranderingen in onderwijs,… En ja, het kan evenzeer aan computers liggen en minder lezen en denken. Maar vooraleer je dat laatste onthoudt, deze nieuwe studie toont dit niet aan. Meer nog, IQ zou beginnen dalen zijn bij de cohorte die in 1975 geboren werd (oef, ben zelf van 74) en zou zowat 7 punten per generatie bedragen. De onderzoekers konden op basis van hun data geen uitsluitsel geven van wat de mogelijke verklaringen zouden kunnen zijn. Wel kunnen ze opvallend genoeg enkele eerdere verklaringen wel weerleggen:

The results show that large positive and negative trends in cohort IQ operate within as well as across families. This implies that the trends are not due to a changing composition of families, and that there is at most a minor role for explanations involving genes (e.g., immigration and dysgenic fertility) and environmental factors largely fixed within families (e.g., parental education, socialization effects of low-ability parents, and family size). While such factors may be present, their influence is negligible compared with other environmental factors. Notably, this goes counter to the conclusion of a recent review on retrograde Flynn effects (6) and the expert opinions reported in a recent survey of intelligence researchers, which found “the anti-Flynn effect being attributed mainly to genetics and immigration” (7).

Daarom besluiten de onderzoekers dat ze geen ‘smoking gun’ vonden die de daling kan verklaren:

While our results support the claim that the main drivers of Flynn effects are environmental and vary within families, we are unable to identify the causal structure of the underlying environmental effects: Exposure occurring in any year will affect all cohorts below conscription age, but sensitivity to environmental factors may differ by age, and environmental effects may decay at different rates after exposure. The study design cannot distinguish between such possibilities, which also implies that the Flynn effect between two cohorts may differ with the age at which they are assessed (see the discussion in ref. 19), and our results remain consistent with a number of proposed hypotheses of IQ decline: changes in educational exposure or quality, changing media exposure, worsening nutrition or health, and social spillovers from increased immigration.

Abstract van de studie:

Population intelligence quotients increased throughout the 20th century—a phenomenon known as the Flynn effect—although recent years have seen a slowdown or reversal of this trend in several countries. To distinguish between the large set of proposed explanations, we categorize hypothesized causal factors by whether they accommodate the existence of within-family Flynn effects. Using administrative register data and cognitive ability scores from military conscription data covering three decades of Norwegian birth cohorts (1962–1991), we show that the observed Flynn effect, its turning point, and subsequent decline can all be fully recovered from within-family variation. The analysis controls for all factors shared by siblings and finds no evidence for prominent causal hypotheses of the decline implicating genes and environmental factors that vary between, but not within, families.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.