Is er iets grondigs fout in bepaalde wetenschappelijke disciplines?

Ik moet bekennen: ik ben een fan van Alan Sokal, verantwoordelijk voor de Sokal hoax.

De Sokal-affaire betreft een hoax uit 1996, bedacht door Alan Sokal, hoogleraar in de natuurkunde aan New York University. Sokal stuurde een nepartikel, doorspekt met onzinnige redeneringen en pseudowetenschappelijk jargon, naar het Amerikaanse academische tijdschrift Social Text. Hij wilde, bij wijze van experiment, te weten komen of een goed geschreven maar compleet onzinnig artikel gepubliceerd zou worden in een postmodern tijdschrift als het a) goed zou klinken, en b) de redactieleden zou vleien met ideologische maar holle concepten. Het artikel werd inderdaad gepubliceerd en kreeg veel aandacht in de internationale academische wereld. Het bracht een debat op gang over de invloed van ideologie op de wetenschapsbeoefening en de normen voor intellectuele eerlijkheid. (Wikipedia)

Maar… het artikel was niet door een peer review proces gegaan. Sindsdien zijn er nog verschillende Sokal-geïnspireerde pogingen geweest en de man heeft zelf ook veel kritiek gekregen.

Dit zal ook het geval zijn bij dit nieuw voorbeeld dat een pak verder is gegaan. Gedurende 2 jaar heeft een team van drie onderzoekers niet 1 nonsens artikel maar een hele reeks van artikels geschreven én gepubliceerd gekregen in verschillende journals rond gender, feminisme, ras en fat studies. Deze artikels werden wel peer gereviewed en 1 artikel kreeg zelfs een speciale vermelding over hoe goed het wel was. Het artikel gaat over copulerende honden in het park als voorbeeld van verkrachtingscultuur. Een ander artikel is een herwerking van stukken uit Mein Kampf herschreven naar het idee van intersectionaliteit.

De kans is groot dat men terug vooral op de boodschappers gaat schieten – iets wat we ook zien bij de replicatiecrisis – en het blijft een gevaarlijk spel dat het vertrouwen in wetenschap zwaar onder druk zet. Ik vrees ook vooral verdere polarisatie, zeker in tijden waar bijvoorbeeld Orban gender studies wil verbieden. Maar dit onderzoek dateert van voor de beslissing van Orban en de onderzoeken pleiten voor alle duidelijkheid niet voor afschaffen van deze verschillende disciplines. Wel dat er een serieus debat gevoerd wordt over hoe wetenschap moet gevoerd worden. Benieuwd of dat debat zal lukken.

Een gedachte over “Is er iets grondigs fout in bepaalde wetenschappelijke disciplines?

  1. Pingback: Lectuur op zaterdag: wereldbank en onderwijsonderzoek, 12 miljoen dollar, 6 mythes en gratis onderzoek lezen | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.