2 op 3 leerkrachten zien geen verbetering in zicht, operatie ‘restore hope’ nodig?

Vandaag in Het Nieuwsblad staan de eerste resultaten van De Grote Lerarenenquête, en het nieuws is niet positief. 8 op 10 leraren geven aan dat het niveau daalt. Na PIRLS, PISA en verschillende peilingtoetsen, mag dit niet verbazen, er zijn genoeg aanwijzingen dat we met een probleem zitten, al is het (voorlopig?) nog niet zo dramatisch (op begrijpend lezen na). Opvallend is hoe alle leraren die in de krant zelf commentaar geven iets ouder zijn en er vooral ook naar (gebrek aan) kennis verwezen wordt.

Wat mij het meest opvalt/deprimeert is dat slechts 1 op 3 een verbetering ziet i de modernisering van het onderwijs. 2 op 3 denkt dat het weinig gaat uitmaken. Er spreekt weinig hoop uit deze cijfers en dat verontrust me het meest. De nieuwe eindtermen zijn echt wel ambitieus. Waarbij ik me zelfs afvraag of niemand ze op deze basis zal aanvechten eenmaal goedgekeurd in het parlement.  Maar die eindtermen zijn nog niet gekend bij de leerkrachten, de voorlopige leerplannen met moeite, terwijl ze op 1 september moeten ingaan.  Dat dit voor de nodige onrust zorgt, is begrijpelijk. Dat de politiek niet wil wachten, ook. Ik vermoed dat dergelijke elementen ook deze resultaten kleuren.

Naast alle plannen is er dus ook nood aan een operatie ‘restore hope’…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.