Anuna, Anna-Maria of Dries?

In de reacties op de klimaatspijbelaars of bosbrossers zie je regelmatig twee varianten terug van hoe mensen naar kinderen en jongeren kijken. Je hebt een groep van mensen die sterk vermoeden dat kinderen en jongeren niet tot dergelijke manifestaties in staat zijn. Zij reageerden met een gemeend ‘zie je wel’ toen de geruchten over een samenzwering de ronde begonnen te doen. Het zijn vaak dezelfde mensen die geshockeerd zijn door sommige van de pikante protestborden die je tijdens klimaatmarsen kan lezen.

Aan de andere kant zie je mensen die de jeugd als toekomst zien. Het zijn dan de jongeren die ons de weg moeten wijzen en die het vaak beter weten dan wij, volwassenen. Die tieners zijn dan nog bijna even ongerept als de natuur waar diezelfde jongeren voor pleiten. De bosbrossers lijken het in deze zelf realistischer te zijn: nee, we hebben niet per se oplossingen: wij zijn namelijk, euh, jongeren en we willen niet beweren dat we het beter weten dan de specialisten.

De ironie is dat beide beelden, waartussen natuurlijk nog veel schakeringen bestaan, vaak meer zeggen over diegene die kijkt dan over de jongeren zelf en wellicht allebei deels fout en deels correct zijn. De vraag blijft dan wie de jongere dan echt is? Is het Anuna? Of is het misschien Anna-Maria? Misschien is het toch Dries? Ik vrees dat dé jongere niet bestaat.

Bij de hedendaagse jongeren zijn er progressieve krachten. Die waren er ook bij vorige generaties. Tussen de jongeren vandaag zijn er ook nog steeds behoorlijk conservatieve krachten. Het lijken wel net mensen. Dit is slecht nieuws voor wie onmiddellijk beginnen te dromen en te hopen over een nieuwe hoopgevende generatie. Dit is even slecht nieuws voor doemdenkers over de jeugd van tegenwoordig. Het is een beetje van alles. Ja, er bestaan dus jongeren die naar festivals gaan en rommel achterlaten net zoals er jongeren bestaan die hierover niet te spreken zijn. En omdat jongeren ook maar mensen zijn, zal er zelfs overlap bestaan tussen die twee groepen. Even hypocriet als de mensen die nu in februari vergeten naar hun sportclub te gaan en zo verzaken aan hun goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar.

Gemiddeld gesproken zijn er wel verschuivingen merkbaar. Uit het ICCS-onderzoek uit 2017 bleek al dat de Vlaamse jongeren meer met het klimaat bezig zijn en dat ze een goede kennis hebben over politiek en maatschappij. Bij dit laatste scoorden ze duidelijk beter dan de jongeren uit 2009 die dezelfde test ondergingen. Misschien het meest opvallende cijfer: op het vlak van gendergelijkheid doet de Vlaamse jeugd het heel goed. 96% van de Vlaamse jongeren bleek het ermee eens dat mannen en vrouwen in elk opzicht dezelfde rechten zouden moeten hebben. Tegelijk gebruikte ik bewust het woord gemiddeld. Achter gemiddelden kunnen nog grote verschillen schuilgaan zoals bijvoorbeeld in wat ze weten over onze samenleving en besef dat zelfs de resultaten over gendergelijkheid betekenen dat 4% van de jongeren het er niet noodzakelijk mee eens is.

Die verscheidenheid onder de jongeren maakt het ook moeilijk in zijn algemeenheid te reageren op de klimaatmarsen en het spijbelen. Er zullen zeer zeker zeer geëngageerde jongeren meelopen voor wie het een bewuste keuze is. Er zullen evenzeer jongeren bij zijn voor de sfeer, onder druk van vrienden of om geen les te krijgen. Verschillende van de jongeren zullen ook nauwelijks schade ondervinden van hun gemiste lessen, tegelijk zullen er ook stilaan echt slachtoffers vallen onder jongeren die een te grote achterstand oplopen. De verscheidenheid is de uitdaging waar scholen tegen aanlopen om spijbelende jongeren fair te behandelen.

En voor wie graag veralgemeent, besef dat je wellicht in een spiegel zit te kijken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.