Waarom vernieuwing in het onderwijs ook altijd over stabiliteit gaat…

DUURZAAM ONDERWIJS

Vernieuwing in onderwijs wordt door leraren en directies vooral geassocieerd met verandering. Dat is niet onlogisch. Ook in haar doctoraat over onderwijsvernieuwing vertrekt Karen Vermeir (2019) van de definitie van Geert Kelchtermans, die onderwijsinnovatie omschrijft als “het proces van het doelgericht veranderen van onderwijsleerpraktijken of de condities die de vormgeving ervan bepalen, met de bedoeling het onderwijs en/of de opvoeding van de betrokken leerlingen/studenten te verbeteren.”  Vermeir, die de implementatie van diverse onderwijsvernieuwingen in Vlaanderen bestudeerde, komt echter tot de conclusie dat een onderwijsvernieuwing maar succesvol kan geïmplementeerd worden als een school een balans vindt tussen verandering en stabiliteit. Succesvolle verandering vereist behoud van wat al goed gaat of goed genoeg is. Verandering van bepaalde aspecten speelt zich dus idealiter af tegen een achtergrond van veel aspecten die wel hetzelfde blijven. Teveel verandering in een klimaat van te weinig behoud leidt tot chaos, ineffectiviteit en grote onzekerheid.

Nog een balans…

View original post 411 woorden meer

Een gedachte over “Waarom vernieuwing in het onderwijs ook altijd over stabiliteit gaat…

  1. De ontwikkelingen op het gebied van media en technologie zijn zo ingrijpend in de levens van onze jongeren en onszelf dat een school er niet omheen kan die te belichten.
    Omdat vakkennis op het gebied van technologische ontwikkelingen voor lang niet alle docenten op een school gesneden koek is, doe ik hier een voorstel om de talenten van het onderwijzend- en onderwijs ondersteunend personeel tijdelijk anders in te zetten.
    Je zou kunnen zeggen dat dit weer een verzwaring van de taken in het onderwijs, maar deze is tijdelijk: zo gauw de school weer voet aan wal zet, gaat het onderwijs gewoon door….
    https://www.mediawijzer.net/de-netwerkmaatschappij-deel-26-bootreizen/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.