Studie toont positieve impact van kunst ervaren op welbevinden (of waarom theaters, musea en concerten kunnen helpen in tijden van Corona)

In tijden van halve, hele of intelligente lockdowns is het misschien interessant om te kijken naar wat ons gevoel van welbevinden kan verhogen. De onderzoeksresultaten van Peter Todderdell van de University of Sheffield en Giulia Poerio (Essex University), suggereren dat naar een theatervoorstelling, een concert of naar een kunstgalerij dit voor een hoger welbevinden kunnen zorgen op een manier dat bijvoorbeeld kijken naar een voetbalmatch niet kan.

Om tot deze conclusie te komen, deden de onderzoekers drie studies. Een eerste bij 544 deelnemers (vooral vrouwelijke studentes), vervolgens een studie bij 50 deelnemers die gedurende 10 dagen twee keer per dag een vragenlijst moesten invullen op hun telefoon en ten slotte gebruikten ze data van net geen 28000 deelnemers aan een bestaande longitudinale studie. Uit de drie onderzoeken bleek dat (vaker) kunst ervaren een goede voorspeller is voor hogere gevoelens van welbevinden. Dit geldt niet alleen voor zelf actief kunst beoefenen zoals eerder vaak onderzocht werd, meer nog het effect leek groter. Het effect zou ook in twee richtingen spelen: wie zich beter in zijn of haar vel voelt zou ook vaker kunstervaringen opzoeken.

Het is belangrijk op te merken dat dit onderzoek een ding niet kan: uitleggen waarom. Is het verbeelding? Kan. Is het het denken? Mogelijk. Het is ook perfect mogelijk dat bijvoorbeeld de sociale dimensie een rol speelt, al is dit bij sportervaringen normaalgezien ook het geval. Meer onderzoek is dus nodig…

Abstract van het onderzoek:

Evidence about the impact of art on well-being is confined to studies of participatory arts and receptive arts that involve attending cultural events. This investigation examined the impact of art on well-being by framing people’s engagement with art as encounters with artistic imagination. These encounters include traditional forms of cultural activity, such as a gallery or theater visit, but also encompass everyday activities, such as watching a screen drama or reading fiction. Three studies examined how such encounters affect emotional well-being, life satisfaction, meaning in life, and mental well-being. A survey study (N = 544) found that participants on average spent over 4 hr engaged with art the previous day. This study and an experience-sampling study (N = 50), in which participants completed a questionnaire via their smartphones twice daily for 10 days (854 responses), revealed that individuals’ variety of encounters with art and accompanying elevating emotional experiences were associated with well-being. Live arts engagement was positively associated with all aspects of well-being, and visual and literary arts with greater meaning in life, whereas screen arts, audio arts, and sports spectating (for comparison) were not positively associated. A third study using (live) arts attendance and well-being data (n = 27,918) from 2 waves (3-year interval) of a large longitudinal panel survey showed that frequency of attendance predicted subsequent well-being, whereas arts participation did not. Overall, the evidence indicates that encounters with artistic imagination contribute to people’s well-being, with effects varying according to the art form and the type of well-being assessed. (PsycInfo Database Record (c) 2020 APA, all rights reserved)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.