Hoe zien verschillen in effectgrootte er uit?

We hebben het vaak in onderwijs – voor een stuk dankzij een zekere J. Hattie – over effectgroottes. Maar hoe ziet het verschil tussen verschillende effectgroottes er nu echt uit? Wat betekent een verschil van .1 of van 1? Een iets moeilijker verhaal dat begint met een eenvoudige tekening.

Steve Stewart-Williams deelde deze week de volgende tekening om dit duidelijk te maken:

Afbeelding

Deze grafieken maken duidelijk dat er altijd wel overlap zal zijn, zelfs bij een gigantisch effect van 2 (bij Hattie is momenteel het grootste effect 1.39). De tekeningen hierboven zijn theoretisch, maar je kan dit ook bijvoorbeeld zien in deze grafiek over het effect van jaren ervaring op les geven:

Dit concrete voorbeeld uit een bestaande studie, toont wel een belangrijk verschil met de tekeningen van Steve Stewart-Williams. Zijn tekeningen slaan op verschillen op “sex differences”, verschillen bijvoorbeeld in lengte of geheugen tussen mannen of vrouwen.

Afbeelding

In zijn grafieken hebben de curves voor beide groepen dezelfde vorm. Als je kijkt naar de curves op de grafiek over beginnende leraren dan zie je dat de vorm van het leereffect van een leerkracht in zijn eerste jaar lesgeven een heel andere vorm heeft dan de leraren in hun tweede of derde werkjaar waarbij de vorm van de curve al veel meer gelijkend is en er dus meer overlap is. Dus niet enkel waar de twee curves zich bevinden, maar ook de vorm van de curve bepaalt mee hoeveel overlap er is tussen de verschillende groepen. Op de grafiek hierboven kan je bijvoorbeeld ook zien dat het effect van een beginnen leerkracht voor sommige leerlingen bij sommige startende leraren niet of nauwelijks verschilt van de andere leraren (namelijk bij beide uitersten van goed en slecht presteren).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.