De metaverse komt eraan! Dit is wat je moet weten (Linda Duits)

Deze post verscheen eerst op dieponderzoek.nl.

Hypes over cyberspace komen zelden uit. Ik weet nog goed hoe banken plots meenden dat ze aanwezig moesten zijn in Second Life, een virtuele wereld waar je met je avatar rond kon lopen om andere mensen te ontmoeten, te seksen of virtuele spullen te kopen. Second Life bestaat nog steeds, maar heeft alle verwachtingen nooit waar kunnen maken. Toch is het een mijlpaal geweest in de ontwikkeling van het internet. Zo danken online gedeelde gamewerelden als World of Warcraft en Fortnite veel aan Second Life.

Ondertussen heeft de technologie zich verder ontwikkeld. Virtual en augmented reality-toepassingen zijn veel verder en brengen het idee van een gedeelde virtuele ruimte dichterbij. De metaverse is de naam die gegeven is aan dat concept, een “volgende generatie of versie van het internet, waarin alle bestaande, gedeelde, en 3D virtuele ruimten aan elkaar verbonden zijn in een alles omvattend virtueel universum” zegt Wikipedia.

Wat is het precies? 
De metaverse moet – net als Second Life – een spiegelwereld zijn. Het moet een fijnere en meer natuurlijke manier zijn om online te gaan, dus niet via de standaard monitorschermen maar via beelden die voor je ogen worden geprojecteerd dankzij VR of AR. Daartoe zijn speciale brillen nodig.

Deze video geeft een idee van hoe de metaverse eruit kan zien:

Wat kan je er doen? 
De toepassingen zijn eindeloos, maar voor bedrijven is het natuurlijk het meest interessant als je er geld gaat uitgeven. Dat kan aan spullen voor je avatar – die wil misschien ook een kekke outfit – maar ook spullen voor jezelf in de fysieke wereld. Het idee is dat je er makkelijk kunt shoppen: terwijl je in de fysieke wereld naar huis loopt, stel je in de metaverse een boodschappenlijstje op. Wanneer je thuis bent, worden de boodschappen bezorgd. Daarnaast kan je denken aan in-world games en entertainment.

Wanneer komt de metaverse? 
Zo’n universum vraagt om verregaande standaardisatie en dus samenwerking tussen techgiganten die daar doorgaans geen zin in hebben (hallo USB-C telefoonopladers!). Er is op dit moment geen metaverse en er is ook geen lanceerdatum bekend. Bedrijven als Facebook en Microsoft investeren wel miljarden dollars in hun metaverses. Volgens The Washington Post is het twijfelachtig of de metaverse er ooit gaat komen, vooral omdat VR-brillen echt maar door een klein percentage mensen wordt gebruikt.

NRC Handelsblad heeft ook twijfels: we zijn al heel kritisch op ons telefoongebruik:

“Een technologie die nog opdringeriger is dan een trillende telefoon – omdat de metaverse je omringt en nog meer dan het huidige internet verbonden wil zijn met je dagelijkse leven – kan voor veel mensen voelen als een meta-stap te ver.”

2 gedachten over “De metaverse komt eraan! Dit is wat je moet weten (Linda Duits)

  1. Afgelopen weekend liep ik mee met de Toekomstwandeling, georganiseerd door de Waag. Ik liep met mensen die ik daarvoor niet kende en we praatten over hoe technologie ons leven beinvloedt, welke keuzes we maken.
    Onderwerp was “the verse”, niet de “metaverse”. Het onderwerp dat zijn we zelf en onze omgeving, de wijken waar we doorheen liepen. Als er technologie komt of is die ons leven verrijkt: mooi, prima. Die metaverse? Veel geschreeuw weinig wol.

  2. Een leuk fictieboek wat dit idee van een VR wereld centraal stelt is ‘A Beautifully Foolish Endeavor’ door Hank Green. Het laat stilstaan bij wat er zou kunnen gebeuren als er geen regels en grenzen waren aan de mogelijkheden van grote tech-multinationals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.