Onderwijs is maar beter geen roeping

Het klinkt wellicht als een vloek, maar ik denk dat we misschien moeten stoppen met onderwijs als een roeping te zien. Waarom? Een roeping is vaak gewoon een excuus geworden om minder te moeten betalen.

We gebruiken ‘roeping’ vaak voor jobs die broodnodig zijn en waarbij vaak andere mensen geholpen worden. Een roeping doe je niet voor het geld of voor het aanzien, maar omdat je jezelf wil wegcijferen. Je wil er zijn voor de ander. Ik herken dit bij veel van mijn studenten. Ze willen er zijn voor hun vak en hun leerlingen. Het concept komt uit de tijd dat mensen priester of zuster werden. Ze verzaakten dan aan al het materiële om zich aan god en de samenleving te wijden. Maar ik vrees dat het vandaag vooral het denken over het lerarentekort hindert.

Waarom begin ik hierover? Omdat dit idee van een roeping duidelijk nog aanwezig is in de plannen van minister Weyts om het lerarenberoep aantrekkelijker te maken:

Dus, je hebt een master behaald, maar omdat je toch wil les geven in het basisonderwijs, gaan we je niet naar je diploma betalen. Klinkt aanmoedigend, niet? Ja, maar het is een roeping. Het zou cynisch zijn, maar nog kunnen als de situatie zou zijn dat er een overschot op de arbeidsmarkt is. Maar die is er niet.  Trouwens, het nieuwe woord voor roeping lijkt wel mailings.

Ik schreef het al eerder, als onderwijs een roeping is, dan roepen vandaag de dag andere sectoren toch luider…

3 gedachten over “Onderwijs is maar beter geen roeping

 1. Beste Pedro,

  Ben het helemaal met je eens.
  Ik moet wel opmerken, dat ik eerder gehoord heb dat als een hoogleraat beslist een job te aanvaarden dat niet meer als basisschool niveau eist, hij/zij niet voor zijn titel betaalt wordt maar voor de job dat zij/hij uitvoert.
  Mvg, Leendert

 2. Ik ben het ook eens met jou Pedro! Hier in Nederland stond er vandaag toevallig (of niet?) ook iets over in de Volkskrant; het lijkt wel of alle beroepen met een roeping automatisch minder betaald worden…onderwijs, zorg…Voor beroepen zoals manager of directeur heb je kennelijk wel de gepaste betaling, maar geen roeping nodig ;-). Als leerkracht heb je toch ook de leiding over 30 mensen? En dat niet alleen, je moet ze ook nog opvoeden, kennis en vaardigheden aanleren, ouders besturen, teambuilding…et cetera! Voel jij je al geroepen?
  Vriendelijke groet van Sabien

 3. Pingback: “Geweldige leraren veranderen levens” | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.