Waarom gaat het wiskundeniveau achteruit, volgens leraren

Met Teacher Tapp Vlaanderen peilden we naar wat leraren zien als redenen voor de achteruitgang van het wiskundeniveau in ons onderwijs:

We kregen ook veel reacties via de app over wat die ‘andere oorzaken” wel niet konden zijn. Een greep uit de reacties:

 • Ik denk dat het ook deels komt door de stijgende druk op de kinderen waardoor er weinig tijd is. Kinderen kunnen zich amper verdiepen, hebben amper tijd om in te oefenen, te begrijpen, …
  De nieuwe leerplannen zijn van bodem tot nok gevuld, leraren geven veel zelfstudie omdat het niet haalbaar is alles te behandelen, … zowel leerkrachten als leraren verdrinken.
 • In verband met de oorzaken van de achteruitgang voor wiskunde, is mijn aanvoelen dat instromers in de lerarenopleiding bij aanvang steeds minder sterk zijn. Ik geef nu 18 jaar les (Frans) in TSO handelsonderwijs. De eerste jaren stond ik ervan vertsteld dat zo veel leerlingen die ik bij ons niet sterk vond, toch slaagden in de lerarenopleiding. Heel wat leerlingen krijgen in het secundair compenserende maatregelen en dat vind ik niet meer dan normaal. Maar we hebben stagiaires gehad in ons middelbaar die daar ook op konden rekenen en daar heb ik toch mijn vragen bij. Bij het verder studeren moet je toch iets doen waarbij je helemaal tot je recht komt. Natuurlijk mag je knoeien en foeteren voor je aan je diploma komt, maar je moet toch op eigen kracht en voor het volle pond slagen, vind ik. Vooral in onze stiel vind ik dat belangrijk.
  Naast dit alles vind ik voor onze kinderen en iedereen het leven in onze digitale wereld erg moeilijk: prikkels uitschakelen en je brein in topvorm houden voor uitdagende prestaties zoals wiskunde, fysica en vreemde talen leren, vind ik ook binnen ons gezin niet zo evident.
 • Te weinig interesse van ouders voor het schoolse gebeuren. Hierdoor wordt de basis te weinig geoefend (tafels, automatisatie tot 10 en 20,…) Door de gigantische taalproblematiek kunnen ouders ook niet helpen en begrijpen de leerlingen veel te weinig van wat er wordt uitgelegd in de klas. Agenda wordt thuis niet geopend. Leerlingen zeggen thuis dat ze geen huiswerk hebben en de kous is af.
 • Daling niveau wiskunde basisonderwijs: te weinig oefenen in de klas onder begeleiding van de leerkracht + regelmatig toch ook leerkrachten die zelf te weinig vaardig zijn in wiskunde.
 • “Onderwijsexperts” die al meer dan 20 jaar de bal volledig verkeerd slaan. Al die tijd al onderschatten ze de factoren kennis en studie.
 • Volgens mij is één van de oorzaken dat de kwaliteit van het lager onderwijs niet optimaal is. De uitstromende leerkrachten lager onderwijs studeren soms af met tekorten voor wiskunde met alle gevolgen van dien. Door het lerarentekort staan er ook vaak verkeerde profielen voor de klas.
 • Het niveau van het wiskunde onderwijs is rampzalig omdat deze niet in de taal van de wiskunde (verzamelingenleer) wordt aangeboden. De daling is significant sinds het schrappen van de moderne wiskunde en vanaf nu staan er veel leerkrachten voor de klas die het zelf nooit leerden.

Er waren nog verschillende andere reacties, maar deze kwamen inhoudelijk op hetzelfde neer.

Een gedachte over “Waarom gaat het wiskundeniveau achteruit, volgens leraren

 1. Dit is toch de logica zelve… hetgeen men gecreëerd heeft. Reeds meerdere jaren worden kinderen die het gewenste niveau niet halen meer en meer (gedwongen door ouders?) toegelaten mee te schuiven naar het volgende schooljaar, mits aangepaste differentiatie (meestal LAGER niveau) en persoonlijk traject (LAGER niveau). Het is dan toch ook de logica zelve dat deze zelfde kinderen (na 6 jaren zijn er dit toch al meerderen) nooit voldoende halen op de testen in een zesde! Terwijl vroeger vaker werd teruggegrepen naar verwijzing bijzonder onderwijs ( maakten geen deel uit van testgroep) of zittenblijven (in testgroep na extra tijd zittenblijven), blijven deze kinderen nu deel uitmaken van de testgroep en trekken ze logischerwijze het niveau naar beneden. Dit is natuurlijk 1 van meerdere redenen, maar zeker een belangrijke! Of zie ik dit fout?.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.