Het gaat slecht met oa de jeugd, dit is misschien een extra verklaring

Recent schreef ik al een lijstje van mogelijke verklaringen waarom het minder goed gaat met de jongeren wereldwijd. Ondertussen leerde ik een extra, belangrijke mogelijke verklaring bij, eentje waar gisteren Marc Michils ook al naar verwijst in deze zeer mooie bijdrage in de Tijd: het wegvallen van menselijk contact of ook wel het niet meer ‘samen’ leven.

Deze vaststelling sluit mooi aan bij de lezing die ik recent in Boston mocht bijwonen van Robert Waldinger die een onderzoek leidt dat al 85 jaar zoekt naar wat ons gelukkig maakt. Uit internationaal onderzoek van de Verenigde Naties rond geluk, is duidelijk dat toegang tot sociale voorzieningen en de nodige financiële zekerheid belangrijk zijn. Maar eenmaal die er zijn, dan is vrijheid om je eigen levenskeuzes te maken, de kansen om genereus te zijn, en de nood aan vertrouwen in je omgeving maar ook bijvoorbeeld politici, blijken belangrijk.

Maar… in de VS bij jonge twintigers blijkt het anders te liggen;

  • rijk worden
  • beroemd worden
  • een mooie deal kunnen bereiken op je job.

Misschien vergelijken we onze binnenkant te vaak met de buitenkant van anderen, vroeg Waldinger zich af. Dit laatste vermeldde ik al als reden in september. Maar uit het onderzoek van Waldinger dat al startte in 1938 blijkt dat ook een ander element zeer belangrijk is: de connecties met andere mensen.

Relaties en de warme kwaliteit bleken niet enkel belangrijk te zijn voor jouw welbevinden, maar ook voor je fysieke gezondheid. Eenzaamheid bleek het tegenovergestelde gepaard te gaan met effect.

Hoe gaat het met het samen leven van onze jongeren? Hoe gaat het met de gevoelens van eenzaamheid? Waldinger gaf mee dat in de VS de eenzaamheid en schrik om samen te zijn net het grootst is bij oudere tieners.

Wat het meest deprimerend was bij de lezing van Waldinger is dat verschillende sociale momenten althans in de VS onder druk zijn komen te staan. Zo zijn er nu 58% minder clubbijeenkomsten in vergelijk met 25 jaar geleden. In dezelfde periode daalde het aantal family dinners met 43% en het aantal bezoeken van vrienden met 35%, terug: in de VS.

2 gedachten over “Het gaat slecht met oa de jeugd, dit is misschien een extra verklaring

  1. Er is een dorp nodig om een kind groot te brengen. Ook dat zijn we uit het oog verloren. De grote mastodont-scholen waar leraren nog maar een beperkte set van leerlingen kunnen kennen werkt dit niet in de hand. Schaalverkleining zou geen slecht idee zijn voor onze jeugd…

  2. Pingback: In afwachting van straks PISA: de maandelijkse terugblik op het onderwijsnieuws van november (Buiten de Krijtlijnen) | X, Y of Einstein?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.