De wereld is soms als een moeilijke klas…

Gisteren sprak ik in Maastricht over burgerschap. Het gesprek met leerkrachten kwam ook op polarisatie en ik maakte deze vergelijking. Soms is de wereld net als een moeilijke klas. Leerkrachten zullen je kunnen vertellen dat een moeilijke klas in de praktijk vaak gaat over een of enkele leerlingen die het lesgeven moeilijker maken. Je merkt dat dan al snel als een van de leerlingen afwezig is. Je krijgt een heel andere klas. Een klas die vaak zelf misschien ook vooral last heeft van diezelfde leerlingen.

We hebben het in onze samenleving vaak over polarisatie, maar in Nederland zou deze bijvoorbeeld behoorlijk meevallen ook al denkt veel mensen dat deze vooral toeneemt. Prof. Juliette Schaafsma, hoogleraar bij het departement Communicatie en Cognitie aan Tilburg School of Humanities and Digital Sciences vat het als volgt samen:

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen in Nederland het idee hebben dat de polarisatie toeneemt. Ze vinden dat de toon in het debat onaangenaam is, dat de standpunten zijn verhard, en dat discussies heftiger zijn geworden. Onderzoek laat zien dat de verdeeldheid in Nederland niet per se is toegenomen. Kijk je naar de ideologische polarisatie, dan zijn de meningsverschillen over bijvoorbeeld inkomensverdeling en immigratie of integratie niet groter geworden. Er is ook geen beweging naar de uitersten. Wel zijn er aanwijzingen dat mensen wat negatiever zijn gaan denken over mensen met andere politieke opvattingen, zeker als ze zich sterk identificeren met een politieke partij.

Dus er is is wel wat beweging, maar wellicht is de meerderheid van de samenleving net zoals de rest van de klas?

P.S.: net als bij elke metafoor zijn er ook bij deze beperkingen, I know 🙂

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.