Hoe maak ik een lezing, slot: technisch gesproken

Dit is het laatste deel van mijn reeks over hoe ik mijn lezingen maak (ironisch genoeg gepubliceerd in een week waar ik geen lezing voorbereidde). Check deel 1, 2, 3 en 4 hier.

Vandaag wil ik tot slot bij het technische luik stil staan:

  • Nooit of te nimmer ben ik online tijdens een van mijn lezingen. Ik wil niet afhankelijk zijn van een of andere internetverbinding die ik niet ken.
  • Daarom draaien alle filmpjes lokaal (jDownloader schijnt handig te zijn, 😉) en embed ik ze in mijn presentatie-software (als een filmpje niet meewil, gebruik ik Media Omzetter voor Mac.
  • Afbeeldingen: 1 per slide maximum (zie ook deel 1 waarom) en de optie om een kleur doorzichtig te maken is soms zeer handig…
  • Ik mijd zoveel als mogelijk bullet points, animaties of andere “voordelen” van Powerpoint, anders wordt het programma van Microsoft te dodelijk. Prezi gebruik ik zelf niet, maar doe gerust (ik word er zelf zeeziek van).
  • Een van de weinige eisen die ik stel als ik kom spreken is dat mijn eigen laptop op het podium staat voor mijn presentatie. De reden is niet omdat ik een mac-boy zou zijn (gebruik thuis ook een pc, trouwens). Wel omdat ik graag totale controle heb over mijn presentatie tijdens mijn lezing. Daarom breid ik mijn bureaublad uit zodat ik van de presentator hulpmiddelen kan gebruik maken. Terwijl het publiek mijn eigenlijke presentatie ziet, zie ik dit:

    Ik heb dus op elk moment zicht op de tijd (1), de slide die getoond wordt (2), de volgende slide (3), hoelang ik al bezig ben en eventuele notities. Niet op de afbeelding is de onderste balk die ik kan oproepen waardoor ik door mijn hele presentatie kan bewegen zonder dat het publiek iets merkt. Ik noteer vooraf welke slides ik eventueel kan overslaan als mijn timing toch niet zou kloppen en kan dus zo mijn lezing aanpassen… terwijl ik spreek.

 

2 gedachten over “Hoe maak ik een lezing, slot: technisch gesproken

  1. Pingback: Al mijn spreken-voor-publiek-tips op een rijtje | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.