Ik heb minder vooroordelen of biases dan jij (denken de meesten)

Via BPS Digest ontdekte ik een geslaagde replicatie van de ‘Blind spot bias’. Wat is deze denkfout? Je ziet de denkfouten en vooroordelen die anderen maken of hebben, maar je bent blind voor je eigen fouten.

Deze bias werd in 2002 voor het eerst beschreven door Emily Pronin en collega’s, en hun onderzoek werd nu net als zoveel psychologische studies opnieuw gedaan om te kijken of de bevindingen bevestigd werden. Terwijl verschillende andere inzichten door de mand vielen, bleek hier de replicatie het bestaan van deze bias te bevestigen.

Maar de nieuwe onderzoekers, Prasad Chandrashekar, Siu Kit Yeung en collega’s, voegden nog een inzicht toe bij deze bias doordat ze aan het oorspronkelijke onderzoek nog een extra onderzoeksvraag verbonden. Wat blijkt? Mensen die sterk geloven in het bestaan van vrije wil, zijn meer geneigd last te hebben van de blind spot bias.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.