Word maar gewoon aan deze nieuwe, terugkerende discussie in onderwijs

Gisteren lanceerde minister Ben Weyts het idee van een taaltest in de kleuterschool om zo vroeg mogelijk de kinderen op taalachterstand te detecteren en dan eventueel die kinderen die het nodig hebben naar een taalbad te sturen. In de media gaat het vooral over de wenselijkheid en effectiviteit van taalbaden, maar een ander aspect in dit voorstel wordt een nieuwe, terugkerende discussie, namelijk die over de wenselijkheid en noodzaak van testen.

Gisteren hoorde ik op Radio 1 verschillende onderwijsmensen aangeven dat zo een test niet echt nodig is, omdat leraren hun leerlingen goed kunnen inschatten. En weet je, dat klopt. In de lijst van effectgroottes van Hattie uit 2017 prijkt niet collective teacher efficacy op de eerste plaats, zoals hij zelf vaak zegt, maar Teacher estimates of achievement. Waarom was dit terecht niet het eerste? Omdat het vooral zo hoog was, omdat leraren zo goed zijn om dit in te schatten. Werken aan de verwachtingen van leraren scoorde slechts .43.

Dit wordt dan gekruid met de vaak geuite bedenkingen bij testen zoals: momentopname, meetfouten, je kan niet alles meten,… Teaching to the test ontbrak gisteren nog.

Helder? Zo simpel is het ook weer niet. Want kijken we even naar Nederland, dan zien we hoe al jaren er een slingerbeweging gaat tussen meer nadruk leggen op de (centrale) test of meer nadruk leggen op het oordeel van de leraar in het advies dat leerlingen krijgen voor onderwijsniveau in het secundair onderwijs. Een van de belangrijkste elementen in de discussie is dat kinderen met gelijke resultaten soms toch verschillende adviezen krijgen met een sterke link met de sociale achtergrond van het kind. Een test blijkt dan misschien toch meer objectief en eerlijkere kansen te geven voor kinderen.

Onthou deze argumenten pro en contra, want – samen met nog andere – zullen ze de komende jaren veelvuldig terugkomen omdat in het regeerakkoord nog verschillende andere testen staan voor het onderwijs. Minstens vier zijn er gepland in het leerplichtonderwijs, waarbij de consequenties nog niet altijd even duidelijk zijn. Behalve misschien deze discussies…

2 gedachten over “Word maar gewoon aan deze nieuwe, terugkerende discussie in onderwijs

  1. Pingback: Er is een nieuwe update van Hattie’s lijst van effectgroottes (maar…) | X, Y of Einstein?

  2. Pingback: Onderwijs in Brussel is… taalscreening bij jonge kinderen? | Onderwijs in Brussel is…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.